تعریفی که در ویکی پدیا برای رپورتاژ آگهی آمده به این شرح است که، رپورتاژ آگهی(به انگلیسی: Advertorial) به شکلی از آگهی گفته میشود که در قالب گزارش ارائه شود. یعنی، مخاطبان رسانهای تصور کنند که یک گزارش بی طرفه به آنها ارائه میشود، در حالی که آنچه آنها میبینند، میشنوند و میخوانند، در واقع تلاشی سازمان یافته برای تقویت جنبههای ذهنی یک محصول یا خدمت در ذهن آنها است. اصطلاح رپورتاژ آگهی برای اولین بار در سال ۱۹۴۵ به ادبیات انتقادی رسانهها اضافه شد. به دلیل اعتماد به مخاطبان به رسانهها، رپورتاژ آگهیها بسیار مؤثر است و به همین دلیل در کشورهای پیشرفته قوانین بسیار سختی علیه رپورتاژ آگهیها تصویب شده و میشود. دیوان بینالمللی تجارت در قانون آگهیهای خود که در سال ۱۹۹۷ به تصویب رسانده خواهان مشخص کردن تبلیغات میشود تا مخاطبان قادر به تشخیص آن شوند.
در این مقاله قصد دارم به بررسی این موضوع بپردازیم که رپورتاژ آگهی چیست؟ چه تاثیری بر روی کسب و کار اینترنتی ما دارد؟ و در نهایت اینکه چگونه بهترین سایتها را برای درج رپورتاژ خبری انتخاب کنیم؟ پس اگر شما هم به دنبال به دست آوردن اطلاعات در خصوص رپورتاژ آگهی هستید تا انتها با ما همراه باشید.
رپورتاژ آگهی چیست؟
اگر جزو کاربران باشید که در سایتهای تکنولوژی و محتوایی وقت خود را میگذرانند حتما با برخی مطالب که با برچسب رپورتاژ آگهی مشخص شدهاند برخورد داشتید. این نوع مطالب برای معرفی کسب و کارها و سایتهای دیگر در سایت درج میشوند که عموما دارای لینک بوده و در جهت افزایش رتبه سایت و بهینه سازی سئو انجام میگیرند.
محتوای رپورتاژ خبری به این صورت است که درست مانند سایر مطالب سایت به صورت بی طرفانه به معرفی کسب و کار و خدماتی که ارائه میشود خواهد شد. در نتیجه کاربران با مطالعه این نوع محتوا در سایتهای معتبر جذب آن شده و به کسب و کار مورد نظر اعتماد بیشتری پیدا می کنند تا از خدمات آنها استفاده کنند.
اما متاسفانه در سالهای اخیر شاهد این هستیم که رول تولید محتوا برای رپورتاژ آگهی دچار تغییراتی شده و زیاد روی تبلغاتی بودن آن تمرکز شده است. در نتیجه نه تنها کاربران به آن اعتماد ندارند، بلکه از سایتی که آن محتوا را درج کرده نیز نا امید شده و دیگر کمتر به محتوای چنین سایتهایی اعتماد میکنند. به همین دلیل یکی از نکات مهم در نوشتن رپورتاژ آگهی رعایت حد اعتدال است. محتوای رپورتاژ بهتر است طوری باشد که در آن اطلاعات مفیدی را به کاربر ارائه داده و در انتها هم یک نتیجه گیری کلی داشته و خدمات کسب و کار خود را معرفی کنید.
چند نوع رپورتاژ آگهی داریم؟
رپورتاژ آگهی همانطور که در ابتدا بر اساس تعریف ویکیپدیا گفته شد از ابتدا توسط رسانههای تلویزیونی و رادیو وارد کار شد. در نتیجه اولین نوع این رپورتاژ به رسانههای تلویزیونی ارتباط دارد. در ایران نیز انواع مختلفی از این نوع رپورتاژ در قالب مسابقات تلویزیونی و قرعه کشی برگزار میشود که از نمونههای آنها میتوان به برنامههایی مثل عصر جدید اشاره کرد که شرکتی مثل بهپرداخت ملت اسپانسری این برنامه را بر عهده گرفته و به صورت ریز خدمات این شرکت در قسمتهای مختلف برنامه معرفی میگردد.
نوع دیگر رپورتاژ که امروزه حسابی طرفدار پیدا کرده و بیشتر رپورتاژ آگهی را به این روش میشناسیم مربوط به فضای سایتها و رسانههای اجتماعی است. امروزه در فضای اینترنت مشاهده میکنیم به که یک مقاله در قالب یک پست عادی به یک سایت اضافه میشود که در حالت عادی یک مطلب معمولی یا خبری است اما در اصل یک متن کاملا تبلیغاتی است که به صورت سازمان یافته و با اهداف تبلیغ یک محصول یا یک سایت است که شامل چندین لینک به سمت وب سایت تبلیغکننده است، هماکنون سایتها و شرکتهایی هستند که در قبال ثبت رپورتاژ آگهی مبالغی نیز از شرکت تبلیغکننده دریافت میکنند.